Volledig kunstgebit

Noodgebit
Meestal is uw eerste volledige kunstgebit een noodgebit, ook wel de volledige immediaatprothese genoemd. Dit noodgebit wordt aangemeten terwijl u nog tanden heeft en wordt direct na het trekken van deze tanden op de wonden geplaatst. Voordeel van deze prothese is dat u niet zonder tanden hoeft te lopen. Het nadeel is dat het een aantal ongemakken met zich mee brengt zoals pijn van de wonden en in het begin moeite met eten en spreken. De eerste 3 maanden na het trekken van de tanden gaat het kaakbot flink slinken en de prothese zal al snel te groot aanvoelen. Dat kan worden opgelost door het opvullen van de prothese. Het duurt nog zeker 12 maanden voordat het slinken van het kaakbot zich stabiliseert. Na 1 jaar hebt u van uw verzekering recht om de noodprothese te laten vervangen door een definitieve prothese.

Volledig kunstgebit
Bij het ontbreken van alle tanden en kiezen kunnen we voor u een kunstgebit (volledige onder- en bovenprothese) maken.
Draagt u al jaren een kunstgebit en zijn uw kaken flink geslonken, dan heeft uw gebit te weinig houvast en gaat daardoor loszitten. Dat kan opgelost worden door het maken van een klikgebit. Hiervoor worden twee of meerdere implantaten in uw kaak geplaatst. Op deze implantaten worden drukknopjes of een steg bevestigd en hierop kan het kunstgebit vast geklikt worden. Een klikgebit wordt meestal in de onderkaak gemaakt.
Voor het plaatsen van implantaten in het kaakbot kunnen we u doorverwijzen naar een specialist in de buurt. Het op maat maken van de prothese op uw implantaten vindt in onze praktijk plaats.
Uw gebit is in de meeste gevallen na 5 jaar aan vervanging toe. Dat komt doordat het kunstgebit slijt en uw kaak slinkt. Uw gebit kan los gaan zitten, u krijgt pijn in de mond, het kauwvermogen vermindert, de mond valt in en de kans op het breken van de prothese neemt toe. De verzekering vergoed na 5 jaar een nieuwe volledige prothese.
We adviseren u om één keer per jaar uw gebit door de tandarts te laten controleren.