Gedeeltelijk kunstgebit

Bij het ontbreken van enkele tanden en/of kiezen kunnen we voor u een gedeeltelijk kunstgebit of een frameprothese maken. Het zijn uitneembare voorzieningen.
Bij de keuze kijken we o.a. naar de staat van uw eigen overgebleven tanden en kiezen, uw algemene gezondheid, uw wensen, uw beschikbare budget en de eventuele vergoeding door uw verzekering.

Gedeeltelijk kunstharsgebit (plaatprothese, partiële kunstharsprothese, PP).
Deze prothese is vervaardigd van tandvleeskleurig kunsthars, waarin kunsttanden en kunstkiezen zijn verankerd. Ze steunt in haar geheel op het slijmvlies van de mond en zit eventueel met eenvoudig gebogen ankertjes vast aan uw eigen overgebleven tanden of kiezen.
Enkele voordelen van deze prothese zijn de lage kosten en de mogelijkheid tot eenvoudige aanpassingen, zoals bv. het aanbrengen van extra ankertjes en het uitbreiden met nieuwe tanden of kiezen.

Frameprothese
Een frameprothese bestaat uit een gegoten metalen skelet en tandvleeskleurige kunstharszadels met kunsttanden en/of kunstkiezen. De frameprothese steunt voor een groot deel op uw overgebleven tanden en kiezen en in mindere mate op het slijmvlies. Aan het metalen skelet bevinden zich o.a. metalen ankers die zorgen voor de houvast van de prothese.
Een voordeel van een frame is, dat de gegoten metalen ankers een zeer goede houvast waarborgen en dat de prothese bijdraagt tot de stabilisatie van uw eigen overgebleven tanden en kiezen.
Een nadeel van een frame is de mogelijke zichtbaarheid van de ankers. Sommige patiënten vinden dit storend. Ook zijn de kosten van deze prothese hoger dan die van een plaatprothese.